Hoe zelf maken?

Hoe zelf maken

Hoe pak je dat aan, echt eten door de sonde geven? Het is in het begin spannend. Bij sondevoeding uit de fabriek weet je welke voedingsstoffen en calorieën je kind binnenkrijgt. Hoe doe je dat met echt eten? Hoe weet je welke voedingsstoffen je moet gebruiken en hoe je het dun genoeg krijgt om het door de sonde te geven? Het kortste antwoord is dit: je neemt echt eten met een beetje vocht, stopt het in een blender en laat de machine zijn werk doen. Het geblenderde voedsel geef je met een spuitje over de sonde.

En verder:

Relax

Allereerst; relax. Bij een gezond kind dat normaal eet ben je ook niet de calorieën en voedingstoffen aan het tellen. Je geeft het gezonde voeding, het eet de ene keer meer dan de andere en dat is dat. Dus als je in de stress schiet over de samenstelling van je sondevoeding, bedenk dan wat een oraal gevoed kind van dezelfde leeftijd zou eten. Wellicht kun je het blended diet zelfs gezonder maken dan wat een gemiddeld kind binnenkrijgt.

Het kost tijd

Ja, het kost tijd. Maar koken voor de rest van je gezin kost ook tijd. En je kind, met kleren en bed telkens opnieuw verschonen omdat het braakt van de sondevoeding kost ook tijd. Dus de investering in tijd is relatief. Bovendien word je er steeds handiger in, waardoor het je steeds minder tijd zal kosten.

Voedingspatroon

Het geweldige aan een blended diet is dat je het af kunt stemmen aan de voedingsgewoonten binnen je gezin en de eventuele allergieën van je kind. Ben je vegetariër? Maak vegetarische sondevoeding. Kan je kindje geen koemelk, soja of gluten verdragen? Maak sondevoeding zonder koemelk, soja of gluten. Heeft je kind extra vetten nodig? Je kunt ze toevoegen. Eet je kind wel, maar niet genoeg of niet gezond genoeg? Je kunt precies maken en geven wat je kind tekort komt. Ook kun je ervoor kiezen calorieën toe te voegen in de vorm van Duocal of Fantomalt.

Benodigdheden

  • Blender
  • Eten
  • Bewaarbakjes
  • Spuitjes
  • weegschaal en maatbeker

Je hebt een krachtige blender nodig. Een blender is geschikt om droge en natte, harde en zachte voeding te kunnen mengen tot een egale pap die door de sonde kan, zonder dat er verstopping optreedt. Bekende merken zijn de Vitamix en de Magimix. Krachtige, maar dure blenders, en ze zijn hun geld waard. Als dit niet binnen je budget valt is er geen nood, veel mensen blenderen met goedkopere merken en hiermee lukt het ook. Eventueel kun je de voeding na het blenderen nog zeven.

Type sonde

Een PEGsonde of een Mickey button hebben relatief dikkere slangen dan een neussonde, Hierdoor is het maken van een blended diet makkelijker voor de PEG en Mickey dan voor de neussonde. Met die laatste zul je de voeding extra dun moeten maken om verstopping te voorkomen. Bij alle sondes is het belangrijk dat je de voeding naspuit met wat water zodat de sonde niet verstopt raakt en om de hygiëne te bewaken.

Eigen manier

Bij de receptenpagina kun je inspiratie opdoen voor typen voeding. De meeste mensen hanteren een ontbijt/ lunch/ diner variant waarbij je vanzelf verschillende voedingsgroepen geeft.

Sommige mensen tellen de calorieën en wegen dit af. Andere mensen geven simpelweg wat een broer of zus van het sondegevoede kind ook eet.

Je kunt per voeding een maaltje blenderen, maar je kunt ook een voorraad maken en in de vriezer bewaren. Hier is geen goed of fout in, het gaat erom wat er voor jou en je gezin het beste werkt.

Starten

Je kunt geleidelijk overgaan van sondevoeding op echt eten door de sonde. Je geeft eens een beetje fruit of een beetje (soja)melk met rijstebloem door de sonde en kijkt hoe je kind erop reageert. Als het goed gaat kun je geleidelijk de sondevoeding afbouwen en vervangen door echt eten.

Je kunt ook cold turkey gaan, en van de ene op de andere dag overgaan op echt eten. Het is dan wel een grote verandering voor het lichaam van je kind, maar als je kind bijvoorbeeld extreem spuugt of diarree heeft en geen sondevoeding binnenhoudt kan dit wel een optie zijn.

Vocht

Kunstvoeding bestaat meestal voor een groot deel uit vocht en je hoeft je kind dan geen extra vocht te geven. Bij een blended diet moet je dit meer zien als eten en drinken. Je kind krijgt natuurlijk wel vocht door zijn voeding, maar het is goed om daarnaast ook meerdere malen per dag je kind wat te drinken te geven, dat kan gewoon een aantal cc water zijn.

Over de pomp of bolusvoeding

Kunstvoeding wordt over het algemeen met een voedingspomp gegeven. De substantie is er dun genoeg voor en de pomp reguleert hoe snel de voeding gegeven wordt. Een blended diet is meestal wat dikker en vaak lukt het daarom niet om het op de pomp te geven. Veel mensen gaan daarom over op een bolus voeding.  Je hebt dan een bakje voeding en een spuitje nodig, je trekt de voeding handmatig op, en je spuit deze handmatig in. Je kunt dan zelf bepalen hoe snel of langzaam je dat doet. Bedenk dat veel kinderen de voeding veel beter verdragen en de voeding sneller gegeven kan worden dan kunstvoeding. Het is niet uitzonderlijk dat kunstvoeding in een uur moest inlopen en een blended diet in een kwartier gegeven kan worden. Je kunt variëren in het formaat van de spuit, bijvoorbeeld een 10 cc, 20 of 50 cc. Let hierbij wel op dat hoe groter de spuit, hoe groter de weerstand. Dus als je een lamme hand krijgt van het toedienen, moet je ofwel je voeding verdunnen, ofwel een kleinere spuit gebruiken.

Wil je een blended diet over de pomp geven, dan zul je meer moeten spelen met de calorieën versus het volume en de vloeibaarheid van je voeding. Als je de voeding glad genoeg blendert moet de pomp het aankunnen. Het voordeel van de pomp is dat je de voeding alsnog heel langzaam kunt geven, wat fijn is voor kinderen die problemen hebben met volumetolerantie.

Comments are closed.