Waarom zelf maken?

Waarom zou je geen gebruik maken van kant en klare sondevoeding en zelf echt eten gaan blenderen voor door de sonde? Allereerst omdat het natuurlijk is. Het maagdarmstelsel  is ingesteld op natuurlijke voeding. Daarnaast zijn er heel veel andere redenen waarom je kunt kiezen voor echt eten door de sonde.

  • Het is opvallend hoeveel mensen rapporteren dat hun kind, na het starten van een blended diet, veel minder of zelfs helemaal niet meer braakt en een betere stoelgang heeft. In de praktijk blijkt dat kinderen een blended diet veel beter verdragen dan sondevoeding, ze kunnen een groter volume aan en de voeding kan in kortere tijd gegeven worden.  Sondevoeding uit de fabriek is er in heel veel soorten en maten en met zorg samengesteld, toch blijkt in de praktijk dat veel kinderen de sondevoeding niet goed verdragen en dat een blended diet een enorm verschil in kwaliteit van leven oplevert.
  • Algeheel welbevinden. Niet meer braken en een betere stoelgang zijn geweldig. Maar er valt meer op bij het gebruik maken van een blended diet. Veel mensen rapporteren een rustigere huid, betere groei van nagels en haar en een betere groei in het algemeen. Voor sommige kinderen betekent een blended diet, omdat ze niet meer misselijk worden van de sondevoeding, dat eten krijgen een positieve ervaring kan zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat kinderen ook meer interesse krijgen in orale voeding.
  • Je kunt zelf bepalen hoe de voeding wordt samengesteld. Wanneer je merkt dat je kind niet goed reageert op een ingrediënt, dan kun je dit gemakkelijk weglaten of vervangen. Of meer ijzerrijke voeding maken als je kind dat nodig heeft. Of afhankelijk van de stoelgang van je kind de voeding zo samenstellen dat dit de darmwerking vertraagd of versneld.
  • Als je kind een sonde heeft, zijn er problemen. Vaak ben je als ouder afhankelijk van artsen en andere behandelaars en hun mening, kunde en plannen. Het kan heel fijn en bevredigend zijn om zelf de regie te hebben over de voeding van je kind.

 

Maar dat kan toch niet! Dat mag toch niet!

Veel mensen zullen te horen krijgen dat echt eten door de sonde geen goed idee is, wanneer ze dit voorleggen aan hun behandelaar, de kinderarts of diëtist bijvoorbeeld. De meest gebruikte argumenten zijn: kans op verstopping van de sonde, gebrek aan hygiëne en dat  de voeding teveel verdunt moet worden waardoor het volume te groot wordt. Deze argumenten snijden geen hout, en wel hierom:

  1. Kans op verstopping van de sonde

Het is heel eenvoudig: wanneer je zelf gemaakte sondevoeding glad genoeg maakt, is de kans net zo klein (of zo je wilt: groot) dat de sonde verstopt als bij fabriekssondevoeding. Daarvoor moet je lang genoeg blenderen en wat vocht toevoegen. En in het ergste geval, als de extension wel verstopt raakt (kan ook met een klontje in de fabrieksvoeding of bij sommige medicatie), dan kun je allereerst de extension afkoppelen en deze goed doorspoelen. En vervolgens de voeding beter blenderen. Als je de voeding niet goed glad krijgt kun je de voeding na het blenderen ook nog zeven. Verstoppingen komen op deze manier niet vaak voor.

  1. Gebrek aan hygiëne

Dit is een kwestie van gezond verstand. Een blended diet komt niet uit een ontsmette ruimte, het komt uit je eigen keuken. En net zoals bij je eigen voedselbereiding neem je algemene hygiëne in acht: Handen wassen voor het bereiden, voeding goed verhitten bij het bereiden, vooral bij dierlijke producten. Bewaarbakjes goed schoonmaken. Wanneer je een voorraad voeding kookt, dan goed laten afkoelen en diep invriezen. Hierbij de datum noteren en niet te lang bewaren. Na ontdooien binnen 24 uur gebruiken. Ook hierbij geldt steeds: gewoon zoals je met je eigen voeding ook zou doen. Het enige verschil is dat deze voeding fijngemalen is!

  1. Volumeprobleem

Zelfgemaakte voeding hoeft geen groter volume te hebben als fabrieksvoeding, al is dat in de praktijk is dat meestal wel het geval. Dit is geen dramatisch verschil. En het volume hoeft geen probleem te zijn, want zelfgemaakte voeding verdraagt een kind in de regel veel beter dan van kunstvoeding.

Toestemming vragen?

Moet je toestemming vragen om je kind echt eten te geven door de sonde? Als je een blended diet overweegt, is het natuurlijk heel belangrijk dat je de medische behoeften van je kind hierin betrekt. Het is heel fijn wanneer je arts of diëtist goedkeuring verleent of zelfs meedenkt. Maar er is weinig ervaring en geen onderzoek met echt eten door de sonde en veel behandelaars zijn daarom voorzichtig in hun uitspraken. Bedenk ook dat wanneer je toestemming vraagt, je ook een afwijzend antwoord kunt krijgen. Veel ouders kiezen ervoor om het (uitproberen van) een blended diet te melden in plaats van te vragen.

Comments are closed.